Hírek » Szövetség » Dopping, sportegészségügy
TW

Alternatív megoldások

2005-09-14 09:15:27


1. Vitaminok
A vitaminok többsége az enzimek működését segíti. Valamennyire jellemző, hogy hiányában a fiatal szervezet nem fejlődik, ám mindegyik vitamin hiányának sajátos tünetei vannak. A vízben gyakrabban, míg a zsírban oldódókat ritkábban kell pótolnunk, s közben vigyáznunk kell az egyensúlyra is.

2. Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok anorganikus vegyületek, amelyek az ember anyagcseréjéhez és folyadékháztartásához feltétlenül szükségesek. A nagyobb mennyiségre felvételre kerülő elemek közül a fémes nátrium, kálium, kalcium, és magnézium, nem fémes jód, cink, fluor, króm, kobalt, réz, mangán, molibdén, nikkel, szelén és szilícium - többek között - az enzimek építőkövei.

Ha kevés ásványi anyagot veszünk fel, csökken a teljesítmény, a túl sok azonban káros lehet.

3. Táplálékkiegészítők
Tökéletes minőségű és mennyiségű táplálkozás csak elméletben lehetséges. Az élelmiszerek már addig is veszítenek tápanyagaikból, amíg a termelőhelyről a konyhába eljutnak. A gyümölcsökben és zöldségekben a héj alatt vannak, így hámozásukkor elvesznek. További veszteség a főzés, illetve húsoknál a sütés. A sportoló tehát fokozott tápanyagszükséglete miatt rászorul a táplálkozás-kiegészítésre.

A táplálékkiegészítők nem csupán vitamin, vagy ásványianyag tartalmuk miatt fontosak, hanem energiahordozók is, emellett általában aminosavakat, ionokat is tartalmaznak, a céltól függően. Az aminosavak a fehérjék, bs hormonok, illetve enzimek építőkövei. Csak az esszenciális aminosavakra van szüksége szervezetünknek külső forrásból, mivel ezeket nem tudjuk előállítani. Az aminosavak egymással kapcsolatban állnak, és befolyásolhatják az egyes alkotórészek napi szükséges mennyiségét.

A szétágazó láncú aminosavak (valin, leucin, izoleucin) képesek megóvni az izomszövetet a leépüléstől. Ez a veszély fennállhat, mivel edzés közben energiánk kb. 5-10%-át a szervezet fehérjéi biztosítják. Testépítők minden étkezés előtt 30 perccel vegyes, szabad aminosavak, míg 30 perccel edzés után elágazó láncú aminosavak fogyasztását javasolják, természetesen proteinkészítmények fogyasztása mellett.

Izomtömeg-növelésekor elsősorban a proteinek bevitelét igényli a szervezet, alacsony szénhidrát- és nulla zsírtartalom mellett. A proteinek közül a szervezet legkönnyebben a tojásfehérjét, ezt követően a tejfehérjét emészti meg és építi be. Hasznos, ha az izomépítő tápszerben valamilyen zsírégető is van.

Állóképességi sportágakban, ha a mozgás több mint 3 órán át tart, a folyadék mellett az energia pótlását is meg kell oldani. Erre az esetre ajánlható a Nutricomp emiulzió, amelynek nincs kedvezőtlen mellékhatása. A Nutricom összetevői közül az egyik a szójaolaj, a másik az MCT nevű, közepes lánchosszúságú triglicerid. E triglicerid nem tud olyan könnyen testzsírrá alakulni, mint a szénhidrát, vagy az állati eredetű, hosszú láncú zsírsavak. Az MCT tabletta és folyadék formájában is kapható.

A szénhidrátok elsősorban italban vihetők be sportolás előtt és közben könnyedén. A legjobb elektrolit italok glukóz polimerből készülnek, ezek hosszú időn keresztül szabadítják fel az energiát. Glukózt (szőlőcukor) nem érdemes sportitalokba tenni, mivel ez az egyszerű cukor rögtön kiváltja a hasnyálmirigy inzulintermelésének fokozódását, ami négy percen belül a vércukorszint eséséhez vezethet.

A különböző porokat úgy kell higítani, hogy az oldat a verítékkel és ne a vérplazmával legyen izotóniás. Ehhez az általában a csomagoláson feltűntetett, ajánlott koncentráció 2/3-os higítását kell figyelembe venni.

Tovább tartó edzések, mérkőzések esetén fontos a folyadékutánpótlás. Ha ilyenkor víz helyett szénhidrátot tartalmazó italt fogyasztunk, elkerülhető a teljesítménycsökkenés. Terhelést követően is kedvező a hatása a sportitaloknak, mivel csökkentik a regenerációs időt. Szilárd táplálékot csak egy órával a sportolás után tanácsos fogyasztani.



Copyright © Magyar Tenisz Szövetség, 2012